În articolul anterior am discutat despre ce este imaginea de sine și de imactul unor indicatori asupra ei. Specific, ne-am uitat la relația cu corpul tău, la încrederea în sine, la cum te prezinți în lume și la mesajul pe care îl transmiți [link].
În cele ce urmează, ne vom uita la cum alegi să te exprimi, cum interacționezi cu oamenii, cu câtă blândețe te privești în oglindă și cât de împacat te simți la sfarșitul zilei. Astfel vom avea o perspectivă completă asupra indicatorilor ce influențează imaginea de sine.
1. Impactul felului în care alegi să te exprimi asupra imaginii de sine
Există foarte multe moduri de a ne exprima: prin vorbe, mesaje, acțiuni, muncă și proiecte. Orice am spune sau orice am crea are la bază cel puțin o nevoie și un set de emoții.
Poate că vrem să exprimăm o informație ce este valoroasă. Pentru a capta atenția oricui, este nevoie să o îmbibăm cu însemnătate sau cu emoție. Reacția emoțională și ceea ce stârnește mesajul în noi, face ca acel conținut să mențină interesul și să încurajeze împărtășirea.
Atunci când alegem să infuzăm emoții în ceea ce facem, depunem un efort și punem suflet în creație; practic, îi dăm viață! Ideal ar fi ca orice creație să fie și ocrotitoare cu oamenii și cu mediul din jur.
Atunci când suntem aliniați cu ceea ce simțim și facilităm exprimarea de sine autentică, creăm efecte benefice asupra imaginii de sine.
2. Impactul felului în care te privești în oglindă asupra imaginii de sine
Cum îi privim pe cei din jur? Îi admirăm pentru felul cum arată? Îi privim în ochi și le zâmbim? Îi întâmpinăm pe unii cu brațele deschise și pe alții evităm să îi întâlnim? Încercăm să interacționăm cu ei cât mai frumos și să le dăm o șansă?
Dar cum ne uităm la noi înșine? De cele mai multe ori, atunci când ne privim în oglindă, ne uităm la o colecție de caracteristici, nu la o persoană. Privim la stadiul sprâncenelor, dacă ne-a mai apărut vre-un coș, felul în care arată tenul.. dar de câte ori ne privim în ochi pentru a vedea persoana din interior?
Oare la ceilalți oameni ne uităm la toate detaliile, la toate caracteristicile? Și dacă am face asta, cum ar fi dacă acești oameni ar auzi tot ce ne trece prin cap despre caracteristicile lor? Ne-am mai saluta pe stradă? Probabil că nu.. Dar noi ne uităm la toate caracteristicile noastre și în același timp și auzim tot ceea ce gândim despre persoana din oglindă.
Noi auzim mereu felul în care ne judecăm pe noi înșine pe baza caracteristicilor pe care le evaluăm. De aceea ne este frică de faptul că cei din jur ar putea face același lucru. Dar de cele mai multe ori, oamenii din jur se uită la cum ne comportăm cu ei, cum îi facem să se simtă, nu neapărat cum arătăm.
Când ne privim în oglindă și ne evaluăm, ne pătăm imaginea de sine cu tot felul de judecăți.
Pentru a obține o imagine de sine integră, este necesar să ne uităm la omul din oglindă, să ne zâmbim, să ne vedem pe bază de cine suntem, să ne apreciem și să cultivăm o relație chiar și cu noi înșine!
3. Cum impactează modul de interacțiune cu oamenii imaginea de sine?
Atunci când transmitem un mesaj, alegem modul de livrare în funcție de tipul de relație pe care îl avem cu interlocutorul. De aceea unor oameni le putem transmite cu mai mare ușurință ceea ce voiam să spunem cu adevărat.
Atunci când comunicăm cu alții, inconștient ne comparăm cu ei. Practic, comparăm percepția pe care o avem despre ei cu imaginea noastră de sine.
Făcând acest lucru, putem fi relaxați în compania unor oameni sau să ajungem să avem un comportament neobișnuit în prezența altora. Atunci când ne simțim bine, alegem cum acționăm. Atunci când suntem nesiguri din cauza interacțiunii, reacționăm, fiind mai mult pe pilot automat.
Pentru a fi mai des în control și a ne simți mai confortabili în prezența oricui, înainte de o interacțiune, putem sta 5-10 secunde și să observăm limbajul corpului persoanei din față. Prin observarea intenționată vom deveni mai conștienți de modul potrivit de interacțiune, ne vom putea tempera și acționa conform naturii situației.
4. Cum impactează cât de împăcat te simți la sfârșitul zilei imaginea de sine?
Exact înainte de somn, creierul începe să proceseze evenimentele ce s-au întâmplat peste zi. Acesta este un mecanism natural, care are rolul de a ne așeza gândurile în ordine, astfel încât să putem avea energie pentru lucruri noi următoarea zi.
Atunci când ne simțim îngreunați de o situație sau simțim că nu ne putem relaxa înainte de somn, creierul în loc să proceseze evenimentele de peste zi, alege să genereze gânduri care îl fac să rămână blocat pe repeat (fie ele gânduri despre situații din prezent sau din trecut).
Deci în loc să facă ordine, alege să facă mai multă dezordine. Acest lucru duce către un somn neliniștit, energie scăzută următoarea zi, lipsă de chef, irascibilitate, senzație de minte încețoșată – lucruri care cauzează și mai multă neliniște în interiorul nostru. Astfel ajungem să avem performanță mai scăzută și să ne diminuăm încrederea în sine.
Pentru a putea fi împăcat la sfârșitul zilei, a avea un somn odihnitor și a ne simți bine cu noi înșine, este necesar să procesăm gândurile care ne generează o reacție emoțională puternică pe timpul zilei. Astfel, atunci când se va încheia ziua, vom putea să simțim cu adevărat că am făcut tot ceea ce am putut în ziua respectivă.
Calea spre împăcare se află în evenimentele de zi cu zi
Nu putem schimba trecutul, dar putem alege cum îl privim și ce acțiuni facem în viitor.
Procesând evenimentele ce se petrec zilnic, ne oprim din a crea datorii emoționale pe care să trebuiască să le rezolvăm în viitor.